Het ASB Beheercentrum over high-risk alarmtransmissie:
Bij het ASB Beheercentrum draait alles om ‘veilige verbindingen’. Voor midden- en hoogrisico-objecten gelden er speciale eisen bij alarmtransmissie. ASB Security biedt een scala aan hoogwaardige verbindingsdiensten voor brand- en alarmdoormelding, die door het beheercentrum worden geleverd.
Het ASB Beheercentrum lijkt wellicht een beetje vreemde eend in meldkamerland. Zij levert voornamelijk technische monitoring op systemen in het veiligheidsdomein. Bijvoorbeeld de ‘intensive care monitoring’ van onder andere alarmverbindingen voor inbraak, brand en de zorg. Daarmee heeft het centrum contact met bijna alle meldkamers in Nederland. Marco Jansen is sinds twee jaar de manager van het beheercentrum. Hiervoor werkte hij ruim 17 jaar bij de grootste beveiligingsinstallateur van Nederland, waar ASB leverancier is.
Verbindingen zijn ‘core’
Marco vertelt: “Wat wij doen? Simpel gezegd bewaken wij de alarmtransmissieverbindingen van providers, waaronder KPN en Vodafone. Onze klanten zijn particulieren, bedrijven, overheidsinstellingen en grootbankbedrijven in het midden- en hoog-risico segment. Dit zijn partijen die bijzonder veilige verbindingen nodig hebben en hiervoor een aanvullend contract afsluiten. Aan welke hoge eisen zij moeten voldoen is afhankelijk van hun situatie en wat verzekeringsmaatschappijen en/of de wetgever hen hierover voorschrijven. Om de beschikbaarheid te garanderen en sabotageacties tegen te gaan, worden deze alarmtransmissieverbindingen altijd redundant middels minimaal twee gescheiden methodieken uitgevoerd. De 24/7 monitoring van deze verbindingen is voor ons de ‘core’ van onze activiteiten. Voor het managen gebruiken we de software van Seconts. Met behulp van Seconts monitoren we continu of de apparatuur op een locatie juist functioneert, of de verbindingen operationeel zijn en of de signalen/meldingen wel bij de meldkamer van de klant binnenkomen.”
“Het Beheercentrum is proactief,
we lossen de problemen op voordat ze effectief worden.”
Waarom een alarmtransmissie-provider?
Het is niet vreemd om extra beveiligde lijnen te gebruiken voor bijzonder waardevolle zaken. Een andere reden is als de veiligheid van mensen in het geding komt. “Denk aan de brandveiligheid in een hotel of kinderdagverblijf, waar personen liggen te slapen. Een juwelier, opticien of fietsenzaak, waar criminelen in een paar seconden veel buit kunnen maken. Een financiële instelling (bankobject), waar veel contant geld aanwezig is. Of in situaties met overvalrisico, waarbij het voorkomen van diefstal en burgerslachtoffers de hoogste prioriteit heeft” weet Marco. De standaarddiensten die ASB Security hiervoor aan eindklanten levert zijn: DigiAlarm (AoIP) voor alarm, CertiFireOne specifiek voor brand en OMS-diensten (Openbaar Meldkamersysteem) voor de aansluiting van brandmeldinstallaties naar de regionale brandweer (Veiligheidsregio). Voor banken zijn er complete transmissie-oplossingen voor pinautomatenruimten, lobby-automaten en kantoorgebouwen. Dit is inclusief de technische monitoring van camerasystemen.
‘Uw accu is aan vervanging toe’
Door middel van Seconts monitort het ASB Beheercentrum continu alle verbindingen, inclusief de zendende en ontvangende apparatuur. Zo kan de alarmtransmissie bij een alarm altijd plaatsvinden. Dat doet het beheerscentrum proactief en op afstand. Marco: “Als er zich iets voordoet kunnen we de aangesloten transmissieapparatuur door middel van speciale software remote uitlezen. Zo kan het gebeuren dat we een klant bellen dat een accu aan vervanging toe is, vóórdat er bij hem een lampje in het display brandt.” Bij een verbindingsprobleem blijft het transmissiepad te allen tijde geborgd middels de back-up verbinding van een andere telecomprovider. Voor het beheercentrum is de probleemmelding vanuit Seconts het signaal om in actie te komen. “In de aangesloten transmissieapparatuur kunnen we oplossingsgerichte functies uitvoeren. Indien we een probleem zelf niet kunnen oplossen, wordt direct de betreffende telecomprovider opgeschaald tot herstel van de verbinding. Bij grootschalige problemen van een provider treedt het ASB Beheercentrum op als intermediair tussen de provider, meldkamers en de abonnees.”
“Wij monitoren alarmtransmissieverbindingen en de aangesloten apparatuur,
zodat een alarmmelding áltijd bij de meldkamer ontvangen wordt.”
Leveren volgens afspraak en meedenken
Met veel ervaring in contractmanagement en service delivery weet Marco hoe belangrijk betrouwbare levering is. “Ons Beheercentrum is, net als veel meldkamers in Nederland, een gecertificeerde meldkamer (ARC/PAC) conform de Europese regelgeving EN50518. Daarnaast zijn wij één van de weinige gecertificeerd Alarmtransmissieprovider conform de Europese regelgeving EN50136. Wij weten als geen ander wat er allemaal bij komt kijken om aan deze certificeringscriteria te voldoen. Daarom begrijpen we ook zo goed hoe meldkamers werken en het belang van vastlegging. Onze klanten kunnen periodieke kwaliteitsrapportages ontvangen over hun verbindingen. Deze rapportages beschrijven onder andere de beschikbaarheid en transmissiesnelheden waarmee wij aantonen te voldoen aan die genoemde Europese regelgevingen. Die rapportages kan de klant gebruiken richting eisende partijen, zoals bijvoorbeeld de overheid en verzekeraars. “
Volgens Marco hoort het afleggen van verantwoording over de geleverde diensten bij zijn rol als Service Delivery manager. “Uit de contacten en communicatie met onze klanten en medewerkers haal ik veel energie. Vanuit mijn service delivery rol kijk ik of we verbeteringen kunnen doorvoeren ter verbetering van de overall kwaliteit en ontzorging van onze klanten.